Banánové řezy pro čtenáře
20. února léta páně 2018 se u nás v Pomezní ulici dveře netrhly. A to doslova, protože jedny vstupní dveře jsou na tom tak špatně, že se už před nějakou dobou utrhly z pantů.
Měly jsme mnoho schůzek, tedy i brzký budíček.
Pár hodin po pražském budíku u nás v Třebíči zazvonil Petr, dlouhodobý čtenář Kuchařky pro dceru.
Petr nám podal pomocnou ruku a taky pomocnou hlavu. Jeho firma Sádrokartony Vysočina se totiž zabývá izolacemi, suchou výstavbou a podlahami. Jelikož to už nějakou dobu dělá, umí doporučit i jiné specialisty, třeba na zateplení. Navíc s ním byla legrace a má velmi rozumný přístup ke stavbě, takže se tu jistě ještě mihne víckrát.
Po Petrovi se stavila čtenářka Dobra, neuvěřitelně energická, veselá a šik žena, která za námi neváhala přijet 30 kilometrů. Vespolek jsme se zasmály, zahřály u srdce i kolem žaludku a stihly jsme si odvyprávět celé životní příběhy.
Po pravdě řečeno, ono zvát si návštěvy do stavebního nepořádku taky není žádné terno. Přesto následovala další práce a schůzka s restaurátorem nábytku, protože jenom na kafíčko z termosky jsme sem opravdu nepřijely.
A pak už na vysazené dveře klepala další zvaná osoba. Moje teta Vlaďka.
Vlaďka v duchu hesla, že na návštěvy rodilí třebíčáci nechodí s prázdnou, donesla kávu a koláče. Výborné borůvkové koláče, příště musím vyzvědět, která pekárna je tu peče. Vlaďka nám krom koláčů prozradila úplně všechno, co se v Třebíči děje a co bychom rozhodně měly vědět, a to den ještě nekončil.
Po malém intermezzu s architektem (jo, už kreslíme plány!) se na závěr dostavila Hanka. Hanka měla objednanou Kuchařku pro dceru a rozhodla se pro osobní předání. Doslova před pár dny se přestěhovala do vlastního domečku kousek za Třebíčí a tak si zrovna prošla vším tím, co nás teprve čeká. Možná od ní budeme mít užitečný kontakt na řemeslnou odbornost, která nám ještě chybí.
Tak nám pořád držte palce. Jelikož jste tam nemohli být s námi a neměli jste šanci ochutnat tu rychlou banánovou buchtu, recept k vlastní realizaci najdete níže.
Rychlé banánové řezy
(Pro všechny případy, kdy ráno odjíždíte pryč a nechcete doma nechat přezrálé banány na pospas osudu)
Na 1 pekáček:
2 přezrálé banány
3 vejce
100 ml mléka
80 g slunečnicového oleje
80 g hnědého cukru
200 g polohrubé mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
50 g čokoládového zapékaného müsli
- Troubu předehřejte na 180 stupňů a pekáček vyložte papírem na pečení.
- Mouku metličkou promíchejte s práškem do pečiva a cukrem.
- Vajíčka, olej, vlažné mléko a oloupané banány rozmixujte na řídké pyré, bohatě stačí ponorným mixérem.
- Rozmixovanou směs přilijte k mouce s cukrem a metličkou velmi rychle a velmi nedůsledně smíchejte dohromady. Stačí, aby se směs sotva spojila, občasné stopy mouky nejsou na závadu, ba spíše naopak vyhovují výsledné konzistenci po upečení. Přisypte čokoládové müsli a ještě kratičce promíchejte.
- Toto zdánlivě nedokonalé těsto nalijte do připraveného pekáčku a vložte do trouby. Pečte 30-35 minut, až střed lehce vystoupí, povrch zezlátne a těsto na dotek pruží.
- V ideálním případě po vychladnutí ještě přelijte čokoládovou polevou.
Jeden komentář
Vlaďka Vaníčková
Ahojky milá Jani – Florentýno!
Zase jsem si velice ráda přečetla další informace o rekonstrukci Tebou koupeného domečku v našem společném rodném a krásném městě…jsi šikovná a při čtení každé slovo doslova „hltám“….a zase napiš brzo další informace !!!!
Přeji hodně zdaru při všechny Tvým činnostech,,,zdravíčko ,,, a vůbec ať se vše daří!!
Jo, a borůvkové koláčky jsem koupila v Třebíči na „dolní straně“ v prodejně pekařství kousek od prodejny Jordán, ale to všichni „třebíčáci“ vědí, kde to je,,, a jsou fakt vynikající…
Teta Vlaďka